Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Logg på

Skip Navigation LinksArbeiderpartiet-sosial-dumping-norsk-sokkel

Arbeiderpartiet må på banen i kampen mot sosial dumping på norsk sokkel

31.08.2016

​I en filmsnutt publisert på Jonas Gahr Støres fb-side tidligere i dag, står han i en av landets viktigste oljekommuner (Karmøy) med offshore skip i bakgrunnen og snakker om utnyttelsen av havrommet og fagarbeideren i den landbaserte industrien. Jeg vil minne Støre om at vi er midt i en oljekrise og at norske arbeidsplasser til sjøs og vår maritime faglige kompetanse er truet av sosial dumping.

​Jeg har derfor følgende oppfordring til Arbeiderpartiets leder: Arbeiderpartiet må ha som prioritert mål å bekjempe sosial dumping på norsk sokkel og i norske farvann og sikre fremtidige norske arbeidsplasser og kompetanse.

Høyesterett slo i slutten av mai fast det vi fra arbeidstakersiden lenge har fryktet. Norsk lov gjelder ikke for skip med fremmed flagg i norske farvann. Arbeidsgiverne kan i løpet av få timer flagge sine fartøy til bekvemmelighetsflagg og fortsette med sitt arbeide og operasjoner på norsk sokkel og i norske farvann. På denne måten er det med dagens hull i lovgivningen fritt fram for å drive sosial dumping.

Det skal skapes tusenvis av nye arbeidsplasser i det norske havrommet, sier Arbeiderpartiet. Dersom disse skal fylles av utenlandsk bosatt arbeidskraft på internasjonale minimumslønninger og uten normale norske sosiale goder og arbeidervern, frykter jeg at disse arbeidsplasser ikke vil bidra til oppbygging av norsk kompetanse og dermed fremtidig konkurransekraft. Ikke blir det bosetting i by og bygd langs vår langstrakte kyst, ikke kommer det skatteinntekter og dermed velferd til Norge, bare for å nevne noen konsekvenser.

Senterpartiet adresserer dette i sitt programutkast da de ser utfordringen. Det norske maskinistforbund vil oppfordre Støre og Arbeiderpartiet til å gjøre det samme.

Hege-Merethe Bengtsson
Generalsekretær
Det norske maskinistforbund

Støre fb web.jpg
Skjermdump fra innlegget som var publisert på Jonas Gahr Støres facebook-side tidligere i dag.