Kristin Halvorsen lyttet til maritim næring
Kristin Halvorsen lyttet til maritim næring
08.03.2013
Kunnskap om kompetanse forventes å få mye plass i regjeringens maritime strategi med Markom2020. Dette meddelte kunnskapsminister Kristin Halvorsen da hun torsdag denne uke inviterte til innspill om maritim utdanning.
Må satse
Generalsekretær Hilde Gunn Avløyp pekte spesielt på behovet for å rekruttere flere unge inn i maritim utdanning. Spesielt har maskinistutdanningen over mange år opplevd større avgang enn tilgang av nyutdannede. Markom2020 skal nå tilrettelegge for en fremtidsrettet og konkurransedyktig høyere maritim utdanning.
- Prosjektet har viktige mål for den maritime utdanningen, men det må også utvikles flere bachelorutdanninger på maskinsiden enn det som ligger i planene i dag, sier Avløyp.
Hun mener man ellers ikke vil være konkurransedyktig om unges yrkesvalg. Spesielt de som er interessert i teknologi- og prosessfag.
- Dette er kostnadskrevende utdanninger som regjeringen må finne løsninger for å finansiere, sier Avløyp.
Fagskole viktig
Fagsjef Odd Rune Malterud var også tilstede på møtet. Han mener at fagskolene er den viktigste rekrutteringsarena for maritime studenter til bachelor- og masternivå.
- Fagskolene må beholdes, sier Malterud.
Han mener det er viktig å legge til rette for en konkurransedyktig og norsk maritim utdanning i fremtiden.
- Særlig hvis vi skal klare å konkurrere om maritim kompetanse og utdanning. I Danmark og andre land ser vi nå at dette er satsningsområde, sier Malterud.
Lovte lite
Det kom ingen lovnader fra statsråden. Men Halvorsen mente at fag- og høgskoler er viktige i planleggingen og finansieringen av maritim profesjonsutdanning. Hun ser også at dette er kostnads- og utstyrskrevende utdanninger. Derfor kan næringens bidrag i form av operativ tjeneste, som praktisk erfaring, viktig.
Det videre arbeidet med en maritim utdanningsstrategi vil være i samarbeid med Nærings- og handelsdepartementet. Departementet skal utforme «Stø kurs II» for sittende regjering.