Kost om bord
Mat må en ha - og som ellers i samfunnet så har arbeidstakere til sjøs sin favorittmat, livssyn og sedvaner som skal tas hensyn til - forutsatt at en drøfter og enes om det.
Grunnlag for slike drøftelser om kost ombord finner en i Skipsarbeidsloven § 1-1. som omhandler bla. likebehandling og at velferdsmessig standard til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utvikling i samfunnet, skal følges, samt å legge til rette for tilpasninger i arbeidsforholdet knyttet til den enkelte arbeidstakers forutsetninger og livssituasjon, i et inkluderende arbeidsliv.
Retten til å fremsette klage til rederiet eller tilsynsmyndigheten på forhold vedrørende skipstjenesten og arbeidsforholdet for øvrig finner en i § 9-7. Forbud mot diskriminering finner vi utfyllende regler om i § 10-1.
I Skipssikkerhetsloven § 26, slås det fast at De som har sitt arbeid om bord, skal få god og tilstrekkelig kost som skal være i samsvar med matloven og forskrifter gitt i medhold av loven.
Videre i § 22 at arbeidet om bord skal tilrettelegges og utføres slik at hensynet til liv, helse og arbeidsmiljø blir ivaretatt på en god og hensiktsmessig måte. Ved tilretteleggingen skal det tas hensyn til den enkeltes forutsetninger for å kunne utføre arbeidet på en måte som er sikkerhetsmessig forsvarlig, samt tiltak for å sikre et godt psykososialt arbeidsmiljø.
Etter lov kommer forskrifter, og den viktigste vi har i alle sammenhenger finner vi i Forskrift om arbeidsmiljø, sikkerhet og helse for de som har sitt arbeid om bord på skip § 1-1, som sier; Formålet med denne forskrift er å sikre at arbeid og fritid om bord tilrettelegges og organiseres slik at de som har sitt arbeid om bord sin sikkerhet og fysiske og psykiske helse ivaretas i samsvar med den teknologiske og sosiale utviklingen i samfunnet. Forskriften skal videre sikre at de som har sitt arbeid om bord sin sikkerhet og helse beskyttes mot farer som oppstår eller kan oppstå ved eksponering for kjemikalier og biologiske faktorer i arbeidsmiljøet.
Videre i § 2-1. legges til grunn ved gjennomføring av bestemmelsene i denne forskrift at det skal legges vekt på å tilrettelegge arbeid og fritid om bord slik at en oppnår sosiale og miljømessige forhold som bidrar til helse, trivsel og velferd for de som har sitt arbeid om bord. I § 5-11. slås det fast at Arbeidsmiljøutvalget skal virke for gjennomføring av trygge og helsemessig forsvarlige forhold om bord og skal avholde minst seks møter i året. Dessuten bør utvalget avholde minst like mange vernemøter for samtlige som arbeider om bord.
Og i § 11-6.Hygieniske tiltak (1) Det skal iverksettes tiltak for å sikre at de som har sitt arbeid om bord ikke spiser, drikker eller røyker i områder hvor det foreligger fare for eksponering for kjemikalier og biologiske faktorer.
Mer spesifikke regler om kost finner vi i Forskrift om innredning og om forpleiningstjenesten på skip som i § 45 som slår fast;
Kostholdet skal være helsemessig forsvarlig, og skal så langt det er mulig være sammensatt i samsvar med normer for kosthold som gis av Statens Ernæringsråd.
Mat og drikke skal oppbevares, tilberedes og serveres forsvarlig og hygienisk.
Forsyningene av mat og drikke skal være av egnet omfang og stå i forhold til antall personer som har sitt arbeid om bord, og deres religiøse behov og kulturelle skikker med hensyn til mat og sjøreisens art og varighet.
Det skal foretas løpende inspeksjoner av forsyning og håndtering av mat og drikke til bruk for de som har sitt arbeid om bord. Resultatet av inspeksjonene skal dokumenteres og være tilgjengelig for kontroll om bord.
Videre kreves det selvsagt en god kokk om bord, og MLC 2006 Regel 3.2, har følgende om – Kost og forpleining: Formål: å sikre at sjøfolk får mat og drikkevann av god kvalitet under kontrollerte hygieniske forhold, samt at Sjøfolk ansatt som skipskokker med ansvar for tilberedning av mat må være opplært og kvalifisert for stillingen. Neste steg her må være å få også kokken inn i STCW-konvensjonen for å sikre dette.
Kosten ombord er uten utgifter for den ansatte, det er heller ikke noe krone begrensninger oppover for kosten som serveres ombord. Den kost som skal serveres ombord har ergo ingenting med kostpenger å gjøre.
Kostpenger er et fremforhandlet hyretillegg som opptjenes når en er om bord og som betales etter avtalte summer den tid en IKKE er ombord.
Regler og satser om kostpenger finner en i den overenskomsten som tilhører ditt ansettelses forhold, eks. slik:
3.2.1 Kostpenger under avspasering av ferie/fritid
Under avspasering av ferie/fritid i land og for eventuell fritid som kontant avregnes, utbetales den til enhver tid gjeldende sats for fridagskostpenger.
NB! Noen overenskomster har avtalt kostpenge sats også for den tiden de er om bord.
Sjekk og drøft dine rettigheter - kost er en trivsel faktor som høyner SIKKERHETEN!
orm@dnmf.no 2021