Lov om skipssikkerhet § 25. fastslår at De som har sitt arbeid om bord skal ha tilfredsstillende bo- og fritidsmiljø. Det skal finnes tilstrekkelig med lugarer, oppholdsrom, spiserom, rom for å tilberede mat, rom for personlig hygiene og sykerom. Alle rom skal være tilstrekkelig store, og innredet og utstyrt slik at et godt arbeidsmiljø sikres.

Forskrift om innredning, rekreasjonstilbud, kost og forpleining på skip inneholder en rekke detaljerte regler om innredningen, lugar forhold (§ 20.Soverom), beliggenhet, lysforhold, støyforhold, vibrasjoner, takhøyde, oppbevaringsplass, arealstørrelse, oppvarming, toalett, vask og dusj, køyer mm. som har utgangspunkt i MLC 2006.

§ 7.6 Ved bygging og ombygging skal rederiet sende inn informasjon til Sjøfartsdirektoratet om sted for avvikling av hviletid før innredningsfasiliteter arrangeres på land i samsvar med annet og fjerde ledd. Hvis hvilerom arrangeres på land i samsvar med fjerde ledd, skal rederiet også legge ved informasjon om hvor pauser skal avvikles i løpet av arbeidstiden, samt tidspunktet for og varigheten av pausene. For passasjerskip som går i rutefart, skal rederiet i tillegg legge ved rutetabell.

§ 51. Dispensasjon fra kan bare innvilges etter at Sjøfartsdirektoratet har gjennomført konsultasjon med norske rederi- og sjømannsorganisasjoner.

orm@dnmf.no 2021