I alle arbeidsforhold skal det inngås en skriftlig arbeidsavtale
I tillegg skal det i samarbeid utarbeides en skriftlig stillingsbeskrivelse/stillingsinstruks som beskriver arbeidsforhold, henvisning til regler for sikkerhet og andre reguleringer, ansvar og plikter, nødvendige kvalifikasjoner samt rapportering. Stillingsinstruksen skal være basert på objektiv informasjon, fra jobbanalyse som munner i en forståelse av den kompetansen og de ferdigheter som er nødvendige eller lovpålagt for å få gjennomført de nødvendige oppgavene relasjoner til andre stillinger, stedfortreder og organisasjonens behov, arbeidsforhold til andre og evt. taushetsplikt. Dato og Signatur vil stadfeste konsensus om innholdet, samt at begge parter er innforstått med innholdet i stillingsbeskrivelsen.

Stillingsinstruksen har to formål. For arbeidstakeren (medarbeideren) er stillingsinstruksen et dokument som forteller vedkommende hva som er deres jobb og hva som forventes av dem. For arbeidsgiveren (organisasjonen) er stillingsinstruksen et styringsverktøy som brukes for å organisere, samordne og fordele ansvar og oppgaver til enkeltindivider i organisasjonen. Stillingsinstruksen brukes som kontroll og evalueringsparameter i de årlige medarbeidersamtalene alle virksomheter er pålagt å ha med sine ansatte. Med utgangspunkt i dette dokumentet evalueres den ansattes jobbinnsats og i hvilken grad de har lykkes i å nå de mål som forventes av dem.

Ved oppsigelse/ avskjed vil oppsigelsesgrunnen juridisk bli vurdert i forhold til stillingsinstruksen. En stillingsbeskrivelse er «ferskvare»: I takt med den generelle utviklingen, endringer i organisasjonen, og endringer i behov for hvilke oppgaver som skal løses i virksomheten, bør stillingsbeskrivelser oppdateres/revideres med jevne mellomrom.

Krav til kompetanse og definerte stillinger ombord i skip finner en bla. i ISM-koden (6) Skipssikkerhetsloven (kap. 3) og Forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk. Videre vil skipets sikkerhetsbemannings sertifikat angi funksjon ombord, likeså skipets brann og rednings rulle beskrive funksjon for hver enkelt stilling, ref.  Forskrift om bemanning av norske skip (bemanningsforskriften 2009).

Kan arbeidsgiver sette meg til annet arbeid?
Det er arbeidsavtalen og en eventuell stillingsinstruks, samt utlysningstekst m.m som regulerer hvilke arbeidsoppgaver en arbeidstaker kan settes til. Arbeidsgiver har likevel i kraft av sin styringsrett, i begrenset grad rett til å sette en arbeidstaker til andre arbeidsoppgaver enn det som fremgår direkte av arbeidsavtalen og stillingsinstruksen. Dersom en arbeidstaker settes til arbeidsoppgaver som fører til at ”grunnpreget” i stillingen endres, er man utenfor arbeidsgivers styringsrett. Da skal arbeidstakeren i stedet ha en oppsigelse fra sin stilling, en endringsoppsigelse, med tilbud om ansettelse på endrede vilkår.

Dersom en arbeidstaker settes til arbeidsoppgaver som kan medføre fare for liv eller helse, kan de nekte å utføre arbeidsoppgavene, jf. arbeidsmiljøloven § 2-3 nr. 2 c).

Til sjøs gjelder tilsvarende i Forskrift om arbeidsmiljø, sikkerhet og helse for de som har sitt arbeid om bord på skip   §6-3
Pålegges oppgaver hvis er pålagt spesiell kompetanse, bevis eller sertifikat skal disse innehas før arbeidet startes - ref.   Lov om skipssikkerhet med vaktforskrifter og Forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk

Utover dette, har en arbeidstaker i utgangspunktet ikke rett til å motsette seg å utføre et arbeid. Spesielle forhold kan tilsi at arbeidsplikten strekkes lenger enn normalt, og at en arbeidstaker i en begrenset periode må utføre arbeid en eksempelvis er overkvalifisert for. Dersom det oppstår en situasjon der arbeidsplikten utvides, må det begrunnes i ekstraordinære behov. Dette kan for eksempel være at noen er syke. Det kan være lurt å ta kontakt med tillitsvalgte i en slik situasjon.

orm@dnmf.no 2021