Alle vakt systemer om bord på skip er underlagt internasjonalt regelverk. Det er vedtak i bemanningssertifikatet for 2 eller 3 vakt system samt E0 vakt som bestemmer bemanning og hvilke kvalifikasjoner vakthavende maskinoffiser skal ha - i sjøen, under land eller til ankers.

Elektriker (III/7, III/6) eller motormann (III/5) kan ikke gå selvstendig maskin vakt, kun delta på maskinvakt sammen med en maskinoffiser.

Er roterende maskineri påkoplet generator uansett energi kilde i gang ved landligge, tilsier dette normal drift inn på tavle og det skal være en sertifisert maskinoffiser på ordinær vakt. 

Det er kun når skipet er koplet på land strøm, systemer er stengt, tekniske alarmer satt Inhibit og hjelpemaskineri ikke er satt i auto start funksjon at rederiet i samråd med skipsledelsen kan overgi vakt funksjonen til ikke sertifisert personell og dermed overta vakt og beredskaps ansvaret mht. brann, lekk stabilitet og fortøyning. 
Det er kaptein og maskinsjef som er ansvarlig for å sette vakter etter regelverk, drift og operasjons behov. Vaktsystemene trenger derfor ikke å være like for dekk og maskin.

6 – 6 vakter er ikke forenlig med regelverket da en aldri vil kunne oppnå minimum 6 timers sammenhengende hvile, når en inkluderer pålagt vaktavløsnings prosedyrer i begge ender av vaktovertagelse (handover)

EO
Det skal være en klasse godkjent E0 anlegg, og det må tas hensyn til at Når en sjømann er i beredskap, for eksempel når et maskinområde er uten tilsyn, skal sjømannen ha en tilstrekkelig hvileperiode som erstatning dersom den normale hvileperioden blir avbrutt av utkallinger. Blir hviletiden normalt brutt, må en ergo ha flere maskinoffiserer for å ivareta regelverket.
 
Stopptørn
Settes av kaptein eller maskinsjef når skipets forhold i havn eller ankerplass gjør det nødvendig at vedkommende må nektes å gå i land på sin fritid. Slik beredskapsvakt kommer i tillegg til ordinære satte dekk og maskinvakter, for å oppfylle kravet om sikker og driftsbemanning som i sjøen. 

Vaktfastsettelse er ergo lovpålagt for å ivareta sikkerheten, hvordan disse vakttypene skal avlønnes finner en i de forskjellige tariffavtalene mellom partene. Dette gjelder også skiftvakter og sjøvakter for innenriksfart.
  
Referanser:
Forskrift om bemanning av norske skip (bemanningsforskriften 2009)
§ 8.Forslag til sikkerhetsbemanning
(3) Den sikkerhetsbemanning som foreslås skal dekke alle aktuelle operasjoner, oppgaver og funksjoner for sikker operasjon av skipet, herunder
a)         vakthold både på sjøen og ved landligge, samt sikkerhets- og beredskapsøvelser

Forskrift om arbeids- og hviletid på norske passasjer- og lasteskip mv § 5 
Lov om skipssikkerhet §§ 15 , 23, og 24 samt Kapittel 10. Straffansvar
Lov om stillingsvern mv. for arbeidstakere på skip § 9-4.Rett til å gå i land i fritiden
Forskrift om driftsordninger på norske skip 
Forskrift om vakthold på passasjer- og lasteskip 
Forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk
ILO-konvensjon nr. 186 av 23. februar 2006 om sjøfolks arbeids- og levevilkår (MLC 2006)

 

orm@dnmf.no 2021