Hva er landsmøtet?

Landsmøtet, som avholdes hvert tredje år, er forbundets øverste myndighetsorgan. Det er landsmøtet som har makt til å gjøre endringer i vedtektene, og det er landsmøtet som bestemmer hvordan forbundet skal drives de neste tre årene og hva slags fokus forbundet skal ha i sitt daglige arbeide. Det er også landsmøtet som velger hvem som skal sitte i forbundsstyret, samt hvem som velges til å være forbundsleder for Dnmf, i den kommende perioden.

Hvem er med på å bestemme på landsmøtet?

De som har møterett, talerett og stemmerett under landsmøtet er yrkesaktive medlemmer som har blitt valgt av sine egne til å representere sitt næringsområde. Disse kalles «delegater», og har blitt valgt til dette vervet gjennom transparente og demokratiske valg.

Sender alle næringsområdene likt antall delegater til landsmøtet?

Nei. Næringsområdene får tildelt et antall delegater til landsmøtet, basert på antall yrkesaktive medlemmer innenfor hvert område. Vedtektene sier at hvert næringsområde før sende 1 delegat for hver påbegynte 100 yrkesaktive medlemmer området har registrert.

Hvordan velges delegatene?

Alle yrkesaktive medlemmer kan komme med forslag (nominasjoner) til hvem som skal representere dem som delegater til landsmøtet. I god tid før landsmøtet sendes det ut melding hvor det oppfordres til å nominere kandidater. Videre blir det gjennomført et demokratisk valg av delegater innenfor hvert enkelt næringsområde. Alle yrkesaktive medlemmer har lik stemme.

Har alle delegatene like mye makt på landsmøtet?

Ja. Hver enkelt delegat har lik stemmerett og talerett på landsmøtet.
Dette betyr dermed at et stort næringsområde – med et høyt antall delegater til stede – vil være representert med en høyere «kjøttvekt» enn et mindre nøringsområde vil være. Videre har også det sittende forbundsstyret tale- forslags- og stemmerett på landsmøtet, med unntak av ved behandling av forbundsstyrets og revisors beretninger, samt regneskap.

Hvilken makt har forbundets administrativt ansatte og rådgivere under landsmøtet?

Ingen. Administrasjonen er arrangør av landsmøtet etter oppdrag fra forbundsstyret. Administrasjonen gis ansvar for å sørge for at den tekniske gjennomføringen av landsmøtet går riktig for seg, samt for å besørge sekretariat, og for all logistikk etc. Ansatte i forbundets administrasjon har ikke stemmerett under landsmøtet.

Hva med alle det store og små avgjørelsene som fattes mellom landsmøtene?

Landsmøtet velger hvem som skal sitte i forbundsstyret for den kommende perioden, og også hvem som skal være leder og nestleder. Landsmøtet gir så det demokratisk valgte styret fullmakt til å forvalte og styre forbundet gjennom perioden fram til neste landsmøte. Denne fullmakten er fortsatt begrenset til at styrets virke er underlagt de vedtektene og styringsdokumentene som er vedtatt av det landsmøtet hvor styret er valgt.