Klimapartnerskapet i maritim næring signert!
Torsdag 5. desember signerte regjeringen og den maritime næringen en avtale om klimapartnerskap. Det norske maskinistforbund har vært sentrale i forhandlingene om avtalen og signerte på vegne av Dnmf og Unio.
- Vi er veldig glade for at vi har kommet i havn med denne avtalen. Det er en god avtale. Det har vært viktig for oss at trepartssamarbeidet sikres. Avtalen skal sikre en rettferdig omstilling for arbeidstakere. Med rettferdig omstilling så mener vi her kompetanse og sikkerhet. Dette må ivaretas for arbeidstakere, når nye energiformer tas i bruk. Vi ser frem til å jobbe videre med klimapartnerskapet i Maritim næring, sier administrerende direktør Hege-Merethe Bengtsson i Det norske maskinistforbund.
Avtalepartene skal samarbeide om å halvere utslippene av klimagasser fra innenriks sjøfart og fiske innen 2030, sammenlignet med 2005-nivå, og reduseres videre frem mot lavutslippssamfunnet i 2050. Klimapartnerskapet skal også støtte oppunder IMOs mål om netto null klimagassutslipp fra skipsfarten i 2050.
Nå foreligger det en overordnet intensjonsavtale som viser målet og nå i den nye avtalen en prosessavtale som viser hvordan vi skal jobbe. Som en konsekvens av at mål og prosess nå er på plass, er det allerede fra Regjeringens side innkalt til første møte hvor virkemidler og hvordan vi skal nå målet er tema.
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss og klima- og miljøminister Tore Sandvik signerte avtalen på vegne av regjeringen.
Fakta: Maritimt klimapartnerskap
• Maritimt klimapartnerskap inngås mellom staten ved Nærings- og Fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet på den ene siden og organisasjoner i maritim næring og fiskerinæringen på den andre
• Følgende organisasjoner har signert maritimt klimapartnerskap:
LO, Unio, Norges Rederiforbund, NHO, Norges Fiskarlag, Fiskebåt, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffissersforbund, Sjømat Norge, Norsk Industri, NHO Sjøfart, Fellesforbundet, Det norske maskinistforbund
• Klimapartnerskap mellom stat og næringsliv er omtalt i Hurdalsplattformen. Det er ment å være en arena for å drøfte hvordan næringslivet kan realisere utslippskutt og annen grønn omstilling i større grad enn i dag, og hvordan regjeringen kan legge til rette for at omstillingen går raskere.
• Rammene for klimapartnerskapsavtaler ble formalisert i en intensjonsavtale mellom regjeringen og sentrale organisasjoner fra arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i januar i år. Intensjonsavtalen legger føringer for prosess og legger til grunn felles prinsipper for alle partnerskapsavtalene.
Bildet under - Hege-Merethe Bengtsson signerer på vegne av Dnmf og Unio