I Tromsø kommunes kommunestyremøte i desember 2021 vedtok politikerne å redusere bemanningen hos Tromsø brann og redning, samt å legge ned dykkertjenesten. 

- Tromsø kommune har med dette foretatt to beslutninger som får betydelige konsekvenser for arbeidsfolk, brannfolkenes liv og helse, samfunnssikkerheten som også påvirker den maritime næringens behov for brann og redningsberedskap nå og i fremtiden, sier administrerende direktør i Det norske maskinistforbund, Hege-Merethe Bengtsson.

Saken har vakt engasjement hos medlemmene i Tromsø brann og redning, hos sjøansatte med støtte fra NHO Sjøfart, Kystrederiene, seksjonsoverlege ved luftambulanseavdeling og klinikkoverlege, ved akuttmedisinsk klinikk UNN, Tromsø, og Maritimt Forum Nord.

- NHO sjøfart støtter Dnmf i denne saken, sier adm.dir i NHO sjøfart, Frode Sund. 

- Kommunens vedtak om å legge ned dykkertjenesten og reduksjon i grunnbemanning, vil etter vårt synspunkt medføre en sterk svekkelse av beredskap og sikkerhet for seilende mannskap, fartøy og last. Kystrederiene ser med bekymring på mulige konsekvenser av dette med tilhørende samfunnssikkerhet og potensial for økt forurensing ved en eventuell ulykke, sier administrerende direktør i Kystrederiene Tor Arne Borge. 

- Maritimt Forum Nord er helt på lag med Det norske maskinistforbund. Fremtidens satsning på maritim næring i nord krever økt innsats på beredskap. Da er dette vedtaket fra Tromsø kommune veldig uheldig, sier daglig leder i Maritim Forum Nord, Tor Husjord.

Redningsdykkertjenesten har vært et av flere momenter som har vært vektlagt ved valg av Tromsø som ny base for redningshelikopter i Troms. I Regjeringen Solbergs pressemelding for Statsbudsjettet 2020 vises det konkret til beredskapsressursene i området (herunder redningsdykkerne) som begrunnelse for valget.

- Det norske maskinistforbund er svært bekymret over situasjonen, for våre medlemmer i Tromsø brann og redning og for rammevilkårene for den maritime næringen i nord, sier administrerende direktør i Hege-Merethe Bengtsson.