Administrerende direktør i Dnmf, Hege-Merethe Bengtsson, sier i et intervju med NRK at hun og forbundet mener at næringsministeren og departementet ikke har hatt myndighet til å gi Hurtigruten et unntak fra loven over bordet.

NRK har denne uken fortalt at norske myndigheter har lagt til rette for Hurtigruten. De har laget et unntak fra loven og sett mellom fingrene de gangene de har fått varsler om mulige lovbrudd.

Sammen med flere fagorganisasjoner deltok Bengtsson i fjor sommer i et møte med næringsministeren og Hurtigruten. Dnmf har flere ganger gitt klart uttrykk, overfor næringsministeren, at forbundet ikke er enig i at det skal være mulig å gi slike unntak. Dette fikk statsråden også beskjed om på møtet i juli 2019.

Der reagerte hun på det Isaksen senere har kalt et «unntak», en «engangsløsning» og et «kompromiss». Hun fant aldri grunnlag til å stille seg bak dette.

– Jeg undrer hvilken hjemmel Isaksen la til grunn for å tillate denne typen seilinger. Vi mente det lå utenfor regelverket og at partene ikke kunne bestemme at det var greit å bryte dette.

Nå krever både fagorganisasjoner og stortingspolitikere svar på hvilken behandling Hurtigruten har fått.

Les saken på NRK:

NRK: Derfor kan Hurtigruten seile med internasjonalt mannskap i Norge

NRK: Ber om hastemøte med næringsminister Iselin Nybø om Hurtigruten