10.05.2016

Da generalsekretær Hege-Merethe Bengtsson deltok på åpningen av Larviks nye landstrømanlegg, var omvisning i maskinen en selvsagt post på programmet. I sin åpningstale hadde Larviks stolte ordfører en spesiell hilsen til sjømannsorganisasjonene. ​
Color Line ved klima- og miljøminister Vidar Helgesen foretok 9. mai den offisielle åpningen av det nye landstrømanlegget i Larvik.  Fra nå av kan skipet slå av hjelpemotorene ved landligge, og dermed redusere utslipp av skadelige stoffer. Landstrømanlegget bidrar til å redusere CO2-utslippet med cirka 1 900 tonn i året. Dette tilsvarer utslipp fra 1 000 biler eller 200 husholdninger i løpet av ett år.

Miljø og arbeidsvilkår
Foruten klima- og miljøministeren holdt Fredrik Hauge fra Bellona en hilsningstale. Konsernsjef Trond Kleivdal og konserndirektør Hele Otto Mathisen var naturlig nok svært fornøyd med at landstrømanlegget nå var på plass.


Det var også Larviks ordfører Rune Høiseth. Han uttrykte glede over reduksjon av støy og utslipp av klimagass i sin tale. Han husket også på å sende en hilsen til fagforeningene og de sjøansatte ved å vise til viktigheten av norske lønns- og arbeidsvilkår og norske arbeidsplasser til sjøs. For et par uker siden møtte han sjømannsorganisasjonene i forbindelses med vår ordførerkampanje, og han han kunne fortelle at han var i ferd med å sende et brev til regjeringen om saken.

Blant de første i Europa
Satsingen er på landstrøm er et resultat av langvarig samarbeid blant annet mellom Color Line, havnene og myndighetene gjennom Enova, NOx-fondet og Bellona. Color Line er stolte og glade for den nye teknologien som bidrar til renere luft og reduksjon av miljøbelastninger lokalt og globalt.

Utslippene av NOx, SOx og svevestøv vil gå ned mot null, noe som gir renere luft i byen. I tillegg vil støy fra skipet bli redusert. Color Lines skip og havner er blant de første i Europa som får høyspent landstrøm. Dette banebrytende miljøprosjektet inngår i Color Lines miljøstrategi, og anlegget i Larvik havn er foreløpig det tredje i rekken. Fra før er det etablert landstrøm i Oslo for cruiseskipene M/S Color Magic og M/S Color Fantasy og i Kristiansand for SuperSpeed1. 

maskinsjef og førstemaskinist web.jpg

Det ble også tid til en kort omvisning i kontrollrommet og maskinen - noe generalsekretæren satte stor pris på. Her ser vi maskinsjef Eilif Tveitdahl og førstemaskinist Roger Gustafsson.

maskinsjef web.jpg

En stolt maskinsjef, Eilif Tveitdahl.