Jógvan H. Gardar, tekst og foto

Første august var Hege-Merethe Bengtsson tilbake på jobb i Maritimt Hus, etter noen ukers sommerferie, og avkobling etterDNMF side 20-23 Hege Merethe jogvan.jpg vårens tarifforhandlinger, der hun var forhandlingsleder for Maskinistforbundet. Ferien brukte hun til å forberede seg til sin nye jobb som generalsekretær i maskinistforbundet. Forhandlingslederen de siste fire årene ble i vår ansatt som ny generalsekretær, etter Hilde Gunn Avløyp, som har meldt overgang til Forskerforbundet.

– Jeg kjenner organisasjonen godt, men det var godt å ha noen ukers ferie og trengte bare litt tid til å omstille meg fra forhandlingssjefsrollen, som jobber med juridisk bistand, avtaler og forhandlinger, til generalsekretæren som skal ta seg av hele organisasjonen, sier hun.

 

Hektisk start

Hverdagen som generalsekretær startet med møter med ansatte, tillitsvalgte og andre, og i minuttene mellom møtene ble det litt tid til å få ting på plass på det nye kontoret. For det gikk ikke mange dagene før hun måtte pakke kofferten og dra ut på sitt første internasjonale oppdrag. Den 9. august satte hun seg på flyet, sammen med forbundsleder Bjørn Andreassen og fagsjef Odd Rune Malterud. Kursen gikk mot den bulgarske hovedstaten Sofia, der det internasjonale transportarbeiderforbundet, ITF, hadde kongress.

– Det ble en hektisk start, men det er godt å komme i gang. Turen til ITF-kongressen var også en god anledning til å treffe igjen internasjonale kontakter, som jeg skal jobbe sammen med de neste årene, sier hun.

 

Lang ledererfaring

Men hvem er denne nye generalsekretæren. Hun er vokst opp i Trondheim, og delvis i Tromsø, men har i mange år bodd i Asker, og er utdannet jurist og advokat. Hun har gjennom årene i all hovedsak jobbet med fagforeninger og organisasjoner.

- Jeg har arbeidet med individuell og kollektiv arbeidsrett i fagforening og organisasjon siden 1995.

Hun har blant annet arbeidet på arbeidsgiversiden i en av NHO sine landsforeninger, i tillegg til at hun har vært forhandlingssjef, generalsekretær og advokat i ulike fagforeninger.

- Jeg trives godt på arbeidstakersiden, og synes at de jobbene jeg har hatt for fagforeninger har vært spennende og givende på ulik måte. Samtidig var det interessant å sitte på andre siden av bordet i NHO og se verden fra den siden også, sier hun.

 

Internasjonalt samarbeid

Som generalsekretær i Dnmf får hun anledning til å dra nytte av de erfaringene hun har opparbeidet seg gjennom årene.

- Jeg har lang og bred ledererfaring, og den vil komme til nytte nå. Samtidig har jeg vært i Dnmf i fire år, og kjenner denne organisasjonen godt fra innsiden, sier hun. Med toppjobben i Dnmf får hun også anledning til å jobbe med noe av det hun trives best med.

- Jeg er levende opptatt av norsk og internasjonalt arbeidsliv, arbeidstakerrettigheter og samfunnsutvikling. Generalsekretærjobben gir meg muligheter til å jobbe med alle disse områdene. Jeg har et bredt samfunnsengasjement og trives godt med å arbeide i og med fagforeningen, understreker hun.

 

Arbeidstakernes rettigheter

Gjennom de siste fire årene har hun hatt mulighet til å lære organisasjonen å kjenne, i tillegg til at hun også kjenner alle forhandlingsmed- og motpartene godt.

- Jeg trives veldig godt i Dnmf, samarbeidet med de andre sjømannsorganisasjonene, de ansatte og våre dyktige og engasjerte tillitsvalgte. Det blir spennende å få mulighet til å jobbe med dette hver dag.Hun legger til at Dnmf er en organisasjon med medlemmer i spennende næringer i utvikling, og endring og med et tydelig internasjonalt preg.

- Meget interessant organisasjon. Jeg gleder meg til å ta fatt på de nye utfordringene i et godt og engasjert miljø. Arbeidstakernes rettighet er under press fra mange hold og vil være en viktig utfordring fremover, sier hun og legger til hva som blir viktig for henne.

- Det å sikre, beholde og utvikle norske arbeidsplasser i maritim næring vil være et fortsatt hovedfokus fremover sammen med å sikre opplæringsstillinger, sier hun.

 

Nærmer seg landsmøte

Når hun nå tar turen fra Asker og inn på jobben om morgenen er det ikke kun forhandlingsteknikk og tariff som tar plass i planleggingen for dagen. Nå skal hun gjennomføre det landsmøtet og forbundsstyret vedtar.

- Det er nok av saker å gå i gang med. Vi har et landsmøte i 2015 som skal planlegges og gjennomføres. Det blir en viktig jobb fremover, påpeker Bengtsson.Men før landsmøtet er det mange saker som skal gjennomgås i organisasjonen.

- Det er mange saker som er viktige fremover. I Dnmf har vi blant annet valgt å satse på de unge og kommende maskinistene. I løpet av høsten vil vi se de første resultatene av denne målrettede jobben. Vi jobber til daglig med spørsmål om utdanning og utfordringer knyttet til dette.

Utover høsten vil hun ha en del kurs hun skal lede, og i oktober er det Regionkonferasen, som i antall deltakere er større en selve landsmøtet.

- Det blir mange oppgaver å sette seg inn i, og det blir mange utfordringer, både internt i organisasjonen, og vi har løpende forhandlinger med arbeidsgivere, både enkeltsaker og tariffoppgjør.


Navn: Hege-Merethe Hauan Bengtsson

Privat: Gift, og har to sønner på 13 og 16 år.

Stilling: Generalsekretær og advokat Dnmf

Kom fra stilling som: Forhandlingssjef og leder av forhandlingsavdelingen, og advokat i Dnmf.

Bosted: Asker, Akershus

Kommer fra: Trondheim, og delvis oppvokst i Tromsø

Utdanning: Et år på ingeniørhøgskolen i Trondheim, Byggfag. Ex-Phil fra Universitetet i Tromsø. Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, og er utdannet jurist og advokat.

Interesser: Fiske, løping og liker å gå på ski i fjellet. Har to gutter 16 og 13 år som er aktive i fritiden med svømming og basketball, og Hege-Merethe liker å følge opp guttenes fritidsinteresser. I barne- og ungdomsårene hadde de hund hjemme, men i Asker har de i dag en katt.

DNMF side 20-23 Hege Merethe jogvan.jpg