Sikkerheten i Vest-Afrika og Libya
 12.02.2015 
Norges Rederiforbunds beredskapssekretariat har kommet med en orientering om sikkerhetssituasjonen i Libya, Ekvatorial-Guinea og Kamerun med råd til norskeide fartøy i området.

 
Ekvatorial-Guinea og Kamerun

Sjøfartsdirektoratet har satt ISPS-nivået til 1 for de to landene, men anbefaler fartøy å vurdere nivå 2 øst/sør for Nigeria og vest for Togo, ettersom det er en risiko for å bli angrepet av pirater i området.  Det er ikke rapportert piratforsøk utenfor fastlandet av Ekvatorial-Guinea, men ifølge NR er risikoen for angrep litt høyere rundt øya Bioko som ligger nær Niger-deltaet. Sikkerhetsnivået for Nigeria, Benin og Togo ble satt til 2 fra januar 2014.

NR skriver at det til enhver tid ligger rundt 30-60 fartøy med norske eiere i området mellom Elfenbenskysten og Gabon.  De anbefaler alle fartøy i området å ta kontakt med det nyetablerte maritime informasjonssenteret MTISC (www.mtisc-gog.org)  i Accra, Ghana. Senteret drives med støtte fra flere vestlige land, deriblant Norge.

 

For fullstendig sikkerhetsoppdatering og viktige lenker og kontakter, se NRs nettside.

 

Libya

Den ustabile situasjonen som oppsto i Libya i kjølvannet av Gaddafis fall i 2011 er nå ytterligere forverret. Den internasjonalt anerkjente regjeringen har base i Tobruk, mens store områder, inkludert hovedstaden Tripoli og havnebyen Misrata, er kontrollert av opprørere. Risikoen for å bli utsatt for terror og kidnapping er svært høy, ifølge NR. En del flaggstater har derfor satt ISPS-nivået til 2 i alle farvann og havner utenfor Libya.