Dykkersaken – Dnmf presenterte både tydelig kritikk og forslag til tiltak
Dnmf møtte mandag statssekretærer om dykkersaken. Dnmf presenterte både tydelig kritikk og forslag til tiltak.
Dnmf møtte mandag statssekretærene fra Arbeids- og sosialdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet for å diskutere Stortingets vedtatte endringer i arbeidsmiljøloven som innebærer at yrkesdykking skal omfattes av arbeidsmiljøloven.
Det norske maskinistforbund møtte mandag statssekretær Vegard Einan (arbeids- og sosialdepartementet), Trine Danielsen (statssekretær for fiskeri- og sjømatministeren) og Lars Andreas Lunde (statssekretær for næringsministeren). Med i møtet var også representanter fra Norsk sjømannsforbund, Norsk sjøoffisersforbund, Sjømat Norge, Kystrederiene, Norges rederiforbund og Industri Energi. Til stede fra Dnmf var administrerende direktør Hege-Merethe Bengtsson sammen med rådgivere Bjørn Thorvaldsen og Jørgen Andersen.
Bakgrunnen for møtet er oppfølgingen av Stortingets vedtak i den såkalte «dykkersaken», Prop. 68 L (2020-2021) endringer i arbeidsmiljøloven. Lovendringen innebærer at yrkesdykking skal være omfattet av arbeidsmiljøloven. Både i forkant og etterkant av lovvedtaket har partene i saken, som er Dnmf, de øvrige sjømannsorganisasjonene, Kystrederiene og Sjømat Norge, beskrevet en rekke av konsekvensene av lovendringen. Blant annet har det blitt påpekt at sikkerhetskravene til dykking er de samme i sjøfartsregelverket og i arbeidsmiljøloven, og at de statistikker som har blitt brukt som argument for lovendringen gjelder dykking som er utført under arbeidsmiljøloven.
Felles kritikk, og presentasjon av sentrale punkter for å ivareta sikkerheten
Under Stortingets behandling ble regjeringen bedt om å komme tilbake til Stortinget med noen avklaringer rundt områder som tidligere har vært omfattet av sjøfartsregelverket som nå vil underlegges arbeidsmiljøloven. På bakgrunn av dette tok partene, som i dette tilfellet er de tre sjømannsorganisasjonene, Kystrederiene og Sjømat Norge initiativ til et felles møte med politisk ledelse fra Arbeids- og sosialdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. I møtet presenterte partene både en kritikk av prosessen som har ledet frem til Stortingets vedtak, samt sentrale punkter for hvordan partene og myndighetene nå må samarbeide for å ivareta sikkerheten til de som rammes av denne endringen.
Dnmf har tydelig påpekt at det maritime regelverket er utformet for å ivareta sikkerheten til alle som har sitt virke om bord på skipet, og har vært svært kritiske til innføringen av arbeidsmiljøloven om bord for personell som utfører dykkeroperasjoner.