Når et hus brenner, eller noen er i livsfare, da ringer vi 110. Brannfolka er de som oftest er først på ulykkestedene – når det brenner eller det har vært en bilulykke.
Gjennom ti episoder kan vi i vinter bli kjent med de som går inn, når andre flykter. NRK Vest har i over et år jobbet med å filme hverdagen til Bergen Brannvesen.
Blant brannfolka som vi møter er flere medlemmer i Det norske maskinistforbund (Dnmf). Dnmf ble i 1902 stiftet etter initiativ fra Bergen, hvor de allerede i flere tiår hadde organisert brannfolka.


Blant de vi møter i serien er disse:

Lisa Skogeng, Bergen Brann
Lisa Skogeng (26), aspirant
Lisa Skogeng er en av de vi kan følge i serien. Hun sier til NRK, i forbindelse med serien:
-    Dette er et yrke der en aldri slutter å lære. Du blir aldri utlært i å redde noen, sier Skogeng.

Marta Golten (41), brannkonstabel

Marta Golten (41), brannkonstabel
Marta starta sin vei inn i brannyrket som ambulanselærling. Men er i dag veldig godt fornøyd med at hun skiftet retning.
- Jeg kan ikke tenke meg en eneste jobb som kan være bedre enn å være brannkonstabel.

Stian Bjelland (46), brannkonstabel

Stian Bjelland (46), brannkonstabel
Stian har jobbet i 22 år i Bergen Brannvesen. Han er kollegastøtte og opptatt av å ta vare på kollegaer som har hatt tøffe opplevelser.
-    De siste ti-tolv åra har vi blitt flinkere til å prate om ting. Vi har jo hatt store hendelser med tragiske utfall, der det er viktig å følge opp mannskapene, sier han.

Kenth Haukeland (52), brannmester

Kenth Haukeland (52), brannmester
Kenth jobbet som minedykker i Forsvaret, da han for 25 år siden startet i Bergen Brannvesen. Han har også jobbet i ambulanse.
-    Det som er vår fordel, det er at når vi kommer på jobb, da vet vi at alarmen kan gå. Jeg tar på meg uniformen, og den blir til et lite skall som sier at du må være forberedt på at noe kan skje. Og når alarmen går, da har vi noe tid til å forberede oss til er framme der ulykken har skjedd. Uten denne tror jeg at vi hadde slitt, alle sammen, sier Kenth.
 

Alle bildene: FOTO: EIVIND SENNESET/NRK